Coderdojo

Wat is coderdojo

Bij CoderDojo leren we alles over websites, games, apps en software door het zelf te doen. We verzamelen in clubs of Dojos en gaan samen aan het werk. CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar. Een Club of Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. De vrijwilligers zijn de heldinnen en helden van onze clubleden en stimuleren hun fantasie en creativiteit in de wereld van eentjes en nulletjes.

Wie zijn wij?

Wij zijn allemaal vrijwilligers die kinderen ervaringen willen laten opdoen in programmeren. Door deel te nemen aan de gratis sessies leren de jongeren spelenderwijs de eerste stappen van het programmeren. Wij bieden dit alles gratis aan de kinderen van Boutersem en de kinderen die schoollopen in Boutersem. Dankzij de steun van de gemeente kunnen we gebruikmaken van het pc-lokaal van de gemeentelijke basisschool om onze sessies te kunnen geven. Wij houden dit project laagdrempelig doordat wij zelf laptops voorzien. Deze hebben we gekregen via giften van partners die ons ondersteunen. De programmeersessie gaan meestal door het laatste weekend van de maand, op zondagochtend van 10u tot 13u.

Wat is ons doel?

In de eerste plaats willen wij kinderen spelenderwijs de eerste stappen van programmeren aanleren. Door na te denken over de probleemstellingen die wij hun geven, leren zij gestructureerd werken om hun doel te bereiken. Dit kunnen ze dan ook toepassen tijdens de lessen wiskunde en andere gerelateerde vakken. Door de sessies gratis aan te bieden en ook laptops te voorzien kunnen ook de kinderen die thuis geen laptop hebben of geen laptop kunnen permitteren toch deelnemen aan dit project. Het is daarom belangrijk om van dit project ook een sociaal project van te maken. Bovendien laten we de kinderen ook zelf leren van elkaar. Kinderen die al wat meer gevorderd zijn, krijgen ook de mogelijkheid om bepaalde stukken zelf te coachen. Op die manier verbreden ze niet alleen kun programmeerkennis, maar ook hun sociale vaardigheden. De communicatie tussen leeftijdsgenootjes verloopt ook anders, waardoor bepaalde vaardigheden vaak sneller worden doorgegeven. Hierdoor leren ze samenwerken en hun verantwoordelijkheid op te nemen tijdens een programmeeropdracht.

Met vriendelijke groeten

Gert & Kris

Lead Cooks

Coderdojo Boutersem

boutersem@coderdojobelgium.be